EKUMENISKA KOMMUNITETEN I BJÄRKA-SÄBY
Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby är en gemenskap av människor som vill stödja varandra att gå en gemensam väg i Kristi efterföljd. Vi tillhör olika kyrkor och en av kommunitetens viktigaste kallelser är att på bönens väg utforska och synliggöra den kristna enheten.
Vi är en lekmannakommunitet bestående av människor som lever på olika håll i Sverige och övriga Norden. Gemensamt för oss alla är ett trons igenkännande i mötet med den spiritualitet som präglar bönen, retreaterna och gudstjänstlivet.
Ekumeniska Kommuniteten firar gudstjänst, i samverkan med lokala församlingar, på en rad platser i Skandinavien. Bjärka-Säby, två mil söder om Linköping, utgör centrum för kommuniteten.
OM EKUMENISKA KOMMUNITETEN
HISTORIA
Kommunitetslivet i Bjärka-Säby tog sin början 1996 när pingstförsamlingen i Linköping skapade möjlighet för människor att under en begränsad period av ett eller två år gestalta ett liv i gemenskap i ekumenisk anda på Nya Slottet Bjärka-Säby. Intentionen från donationen av Nya Slottet från släkten Ekman till pingstförsamlingen 1980 fick därmed ytterligare ett konkret uttryck.
Genom kommunitetens närvaro på platsen fick miljön ett dagligt gudstjänstliv vilket tillsammans med retreater och olika slag av möten arrangerade av tidskriften Pilgrim gjorde Bjärka-Säby till en allt viktigare ekumenisk mötesplats. Det ledde med tiden till framväxten av en utvidgad kommunitet, samtidigt som det tidigare kommunitetslivet fortsatte att gestaltas så som ett husfolk på platsen. Konstituerandet av kommuniteten i dess utvidgade form skedde på pingstdagen 2008, med målsättning att vara ett stöd att leva i Kristi efterföljd på den plats där var och en som tillhör Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby bor.
Genom att följa en regel får kommunitetens medlemmar vägledning och näring för sitt kristna liv utifrån den spiritualitet som präglar dess gemenskap. Regeln kan tillämpas av den som lever i såväl äktenskap som celibat. Den är i dag till största delen en lekmannakommunitet som består av människor som bor på olika håll i Skandinavien och tillhör olika kyrkor. Tideböner och gudstjänster firas i dag på en rad platser inom Ekumeniska Kommuniteten i samverkan med lokala församlingar i Norden.
SPIRITUALITET
Den spiritualitet som format kommuniteten har sina viktigaste källor i Bibeln och i den odelade kyrkans tro och liv. Kommuniteten har funnit inspiration i såväl öst som väst i den kristna traditionen, dess teologi, spiritualitet och monastiska liv. Med övertygelsen att traditionen är förnyelsens källa vill vi andas med kyrkans bägge “lungor” och samtidigt forma vårt liv i lyhördhet för vår egen samtid.
Den västliga traditionen består inte bara av vårt katolska och lutherska arv. I denna andliga ström finns även den frikyrkliga och karismatiska spiritualiteten. En ekumenisk spiritualitet för vår tid behöver vara både kontemplativ och karismatisk, sakramental såväl som profetisk. Vi tror, med Kyrillos av Jerusalems ord på 300-talet, att ”den Helige Ande är kyrkans store lärare”, och att många av de senaste århundradenas väckelserörelser därför är en påminnelse om att kyrkan alltid är en ”pågående pingst”.
Hjärtat i Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby och dess spiritualitet är det eukaristiska livet. Samtliga medlemmar i kommuniteten avger ett löfte att så långt möjligt delta i en eukaristisk gudstjänst varje vecka på den plats där man bor eller för tillfället befinner sig. Genom att iaktta ett mått av fasta innan vi tar emot de heliga gåvorna får vi hjälp att förstå vad det innebär att människan inte endast lever av bröd.
En kontemplativ livshållning, formad av eukaristin, de gemensamma tidebönerna, Jesusbönen och den inre kammarens stilla bön, är ryggraden i kommunitetens spiritualitet. Den regelbundna personliga retreaten är därför ett av kommunitetens viktigaste särmärken. Samtidigt är vi en kommunitet som under Andens ledning vill uppmuntra till personlig frihet i bönen.
Genom den kontemplativa hållningen och gästfriheten önskar kommuniteten även tradera arvet från godsägare Oscar Ekman, vars liv och gärning i Bjärka-Säby under 1900-talets första hälft sammanfattades i de två valspråken ora et labora (bed och arbeta) samt esse non videri (vara – icke synas).
ORGANISATIONEN
Ett kommunitetsråd som väljs av medlemmarna har det pastorala ansvaret för kommuniteten. Kommuniteten företräds av en föreståndare och har två visitatorer som utövar tillsyn. Jonas Eveborn efterträdde år 2017 Peter Halldorf som föreståndare för kommuniteten. Visitatorer är pastor Fredrik Lignell och biskop Esbjörn Hagberg.
Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby är juridiskt konstituerad som en ideell förening, och dess ekonomi och egendom handhas av en styrelse. Magnus Hurtig valdes till ny ordförande för EKiBS vid generalkapitlet i juli 2022. Beslut som rör kommunitetens liv och utveckling fattas i konsensus bland kommunitetens medlemmar.
Runt om i Skandinavien samverkar Ekumeniska Kommunitetens regionala grupper med lokala församlingar. Tillsammans inbjuder man bland annat till gudstjänster, tideböner och bibelstudier. I varje regional grupp finns en kontaktperson som är boende i regionen och medlem i kommuniteten.
I kalendern kan du se var och när de olika regionala grupperna möts.
Kommunitetens gudstjänster och tideböner i de regionala grupperna är, precis som i Bjärka-Säby, alltid öppna för var och en som önskar dela gemenskapen.
Varje år möts Ekumeniska Kommunitetens medlemmar och noviser till ett sommarmöte med generalkapitel. Programmet under sommarmötet består bland annat av föredrag, bibelstudier och gudstjänster. Kommunitetens årsmöte sammanfaller också med sommarmötet. Under dagarna tillsammans ges det utrymme för samtal och fördjupande reflektioner om kommunitetens regel.
Vid söndagens mässa sker löftesavläggelse för de noviser som önskar inträda i kommuniteten och de som redan är medlemmar förnyar därefter sina löften inför det kommande året. Sommarmötet är ett bra tillfälle för vänner till kommuniteten att lära känna dess medlemmar och spiritualitet.
Treenighetens kapell
Medan vi söker en mer omfattande lösning med möjlighet till gästverksamhet utgår vi – i ett slags aktiv väntan – från de möjligheter och tillgångar vi i dagsläget har att förfoga över. I den andan inleddes i påsktiden 2023 renoveringen av gårdshuset i Ekhammar i Bjärka-Säby och vid firandet av Epifania den 6 januari 2024 kunde kapellet tas i bruk.
Kapellet invigdes sedan, i närvaro av kommunitetens visitatorer Esbjörn Hagberg och Fredrik Lignell, lördagen den 2 mars 2024. Namnet på kapellet i Ekhammar blev i samband med invigningen Treenighetens kapell.
LÖFTET
Den som genom löfte inträder i kommuniteten förbinder sig till en andlig disciplin som omfattar ett mått för dagen, ett för veckan och ett för året. Löftet innebär att vi
● ber minst en daglig tidebön.
● varje vecka firar en eukaristisk gudstjänst företrädesvis i den församling vi tillhör.
● deltar i minst en retreat årligen.
VÄGVISARE & REGEL
Bön och arbete – den klassiska benediktinska devisen har präglat Bjärka-Säby i över ett sekel. Den utgjorde godsägare Oscar Ekmans (1873-1949) valspråk, och inspirerar i dag fortsatt till en livsrytm där bönen och arbetet formar hela livet till en gudstjänst. De fyra dagliga tidebönerna är en påminnelse om att vi alltid lever i Guds närvaro och är kallade att gestalta Guds rike på livets alla områden. I eukaristin tar vi emot det offer som Kristus ständigt frambär, för att våra liv ska bli ett bröd som bryts och delas för världens liv.
Kommunitetens medlemmar uppmuntras:
● Att varje dag troget leva i och genom bön.
● Att växa i sin tro genom läsning av Bibeln i lectio divina-traditionen, med hjälp av den bibelläsningsplan kommuniteten varje månad får del av.
● Att vara en del av en lokal församlingsgemenskap på den plats där man bor och genom trohet och ansvar verka för den lokala församlingens förnyelse.
● Att leva i ständig förbön för sin egen församling och hela kyrkan och alla dess ledare.
● Att i tron på ”en enda, allmän och apostolisk kyrka” verka oförtrutet för den kristna enheten.
● Att fördjupa sig i den odelade kyrkans tro och liv genom egen kunskapsinhämtning och genom möjligheten att delta i den studie- och samtalsmiljö som Johannesakademin utgör.
● Att söka personlig vägledning genom att ha en andlig följeslagare samt att gå till bikt, framför allt under fastetiden.
● Att i mån av närhet till Bjärka-Säby regelbundet delta i tidebönslivet och de eukaristiska gudstjänsterna.
● Att öva sig i gästfrihet, bland annat genom att delta i det praktiska arbetet med retreater och gästverksamhet.
● Att eftersträva en livsstil präglad av enkelhet och ekologisk hållbarhet i ansvar för skapelsen, liksom återhållsamhet i bruket av medier för att kunna söka den inre stillhet som är en förutsättning för ett liv i uppmärksam kärlek.
● Att i solidaritet med världens fattiga ta steg för ett miljövänligare liv och göra konkreta insatser för att dela med sig av sitt överflöd.
● Att i allt eftersträva uthållighet genom att betona värdet av ”de långa linjerna”.
En reviderad regel för Ekumeniska Kommuniteten är under arbete.
EUKARISTIN
Det regelbundna firandet av eukaristin, den måltid som skänker oss uppståndelsens näring, är den viktigaste källan till liv och läkedom för kommunitetens liv. Med den tidiga kyrkan delar vi tron att eukaristin gör kyrkan närvarande i hela dess fullhet. Den är bönernas bön, den handling genom vilken vi bär fram oss själva och hela världen till Gud. Eukaristin sammanfattar vår tro och skänker den kristna församlingen dess identitet. Den drar oss genom den helige Andes nedstigande in i det enhetens mysterium där vi förenas med varandra i Kristi gemenskap med sin Fader.
Ekumeniska Kommunitetens ökenmässa, med inspiration från kloster i Egypten och Syrien, firas för närvarande regelbundet i Göteborg, Stockholm, Bergen, Drammen, Oslo samt i Treenighetens kapell i Bjärka-Säby. Se kalendern för aktuella tider.
TIDEBÖNER
I de dagliga tidebönerna följer vi en ordning som har sina rötter i den judiska bönetraditionen, och som utgjort klostrens gemensamma bön ända sedan den tidiga kyrkans dagar. Psaltarpsalmerna är kärnan i dessa böner. Med de första kristna ber vi Psaltarens böner i ljuset av evangelierna och Kristi liv, som gör dem till böner med en andlig och existentiell innebörd för våra liv i dag. Här deltar vi i Jesu egen bön till sin Fader, på samma gång som vi får ge uttryck för hela mänsklighetens längtan och nöd, glädje och smärta.
I januari 2015 togs vår första nya tidebönsbok i bruk, Tideböner under året. Den omfattar fyra veckors dagliga tideböner för ordinarie tid under året och innehåller Psaltaren i dess helhet. Det var inledningen av en långsiktig utgivning av tidebönsböcker för kyrkoårets alla tider. I dag finns kompletterande tidebönsböcker för advent, fastan, påsk och jultiden.
Du kan följa med i våra tideböner genom appen Tidegärden (Fjellander Media). Du kan hitta den genom att söka på Tidegärden i Google Play eller AppStore på din mobil eller surfplatta.
Hela vecka I av Tideböner under året finns nu i en inspelning som är gjord i kapellet på Nya Slottet Bjärka-Säby med Andreas Runeson som inspelningstekniker och producent. Inspelningen är publicerad via appen Tidegärden. Du hittar inspelningarna genom att välja Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säbys version av tideböner och därefter vecka I.
Syftet med inspelningen är att fler ska få möjlighet att ta del av de växelvisa bönerna – som till stora delar är sjungna – för såväl personlig andakt som i gemensamma böner. Inspelningen kan också tjäna som underlag för den som leder tideböner och vill lära sig psalmtonerna och lovsångerna. Den långsiktiga planen är att också sjunga in övriga tideböner.
I juni 2017 utkom första delen av Tideböner under året som provutgåva i norsk översättning.
Tidebönsböckerna kan beställas via EKiBS Förlag.
JESUSBÖNEN
I kyrkans böneskatt är upprepandet av Jesu namn en av de äldsta och mest dyrbara böneformerna. Herre, Jesus Kristus, Guds son, förbarma dig över mig. Denna bön, hämtad från evangelierna, har kommit att kallas Jesusbönen och kan bedjas under dagens alla omständigheter. Jesusbönen utgör ett av de enklaste och säkraste sätten att gå bönens väg i Kristi efterföljd.
Genom radbandet med de fyrtioen knutarna, som traderats av munkarna i den egyptiska öknen och förts till oss genom medlemmar i kommuniteten, låter vi våra liv sammanlänkas med Jesu liv. Det karaktäristiska koptiska radbandet kan beställas från Ekumeniska Kommuniteten.
LEKTIONARIUM & LECTIO DIVINA
Vårt lektionarium – ordningen för läsning ur Bibeln – innehåller tre dagliga bibelläsningar. En av dessa är hämtad från Gamla testamentet, en från Nya testamentets epistlar och en från evangelierna. Urvalet av texter i vårt lektionarium har sammanställts av kommuniteten i Monastero di Bose i Italien.
Genom att använda ett lektionarium får vi hjälp att läsa Bibeln enligt den tradition som kallas lectio continua: vi läser oss igenom hela Bibeln och blir hemmastadda i dess rika och förunderliga värld. Under en treårsperiod vandrar vi genom Gamla testamentet och varje år läser vi igenom hela Nya testamentet. Ordningen för bibelläsning är anpassad till kyrkoårets tider.
Du hittar månadens aktuella lektionarium på vår hemsida.
I söndagens gudstjänst bär vi in Evangelieboken i processionen. Så gestaltas en bibelsyn: Kristus kommer till oss genom sitt Ord! Genom den andliga läsningen av Bibeln, i kyrkans tradition kallad lectio divina, låter vi Guds ord bli vår bön, en del av vårt personliga samtal med Gud och vårt sökande efter en djupare gemenskap med Jesus Kristus som är det levande Ordet. Alla kommunitetens medlemmar uppmuntras att avsätta tid för lectio divina i evangelierna och meditera över den dagliga evangelietexten i lektionariet.
På vår hemsida, under länken Artiklar, kan du läsa en text som bygger på Enzo Bianchis bok Att be med Guds ord, om hur lectio divina har beskrivits i den monastiska traditionen.
RETREATER
Ekumeniska Kommuniteten erbjuder två former av retreater: temaretreater och retreater med personlig vägledning. I temaretreaterna ges dagliga vägledningar i form av undervisning utifrån retreatens tema. För den som önskar erbjuds personligt samtal med någon av retreatledarna.
De personligt vägledda retreaterna är inspirerade av ignatiansk spiritualitet. Ingen gemensam undervisning förekommer, utan samtliga deltagare möter dagligen en vägledare för samtal och handledning under retreaten.
VÄN TILL EKIBS
Vänner till kommuniteten får del av ett månadsutskick med aktuell information om kommunitetens verksamhet. I varje utskick följer också en länk till månadsbrevet. Att vara vän till kommuniteten innebär inga förpliktelser eller kostnader.
Anmäl dig som vän till Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby genom att fylla i formuläret som du når via länken nedan.
HUR BLIR MAN MEDLEM?
Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby är öppen för alla som vill dela vår gemenskap och vår vision. Till retreater, pilgrimsresor och andra möten inbjuder vi också våra vänner.
Vägen in i kommuniteten innebär vanligen tre steg. Det första är att man blir kommunitetens vän, tar del av månadsbrev, bibelläsningsplan och bekantar sig med regeln. Genom besök i Bjärka-Säby, och i mötet med den regionala gruppen där man bor, lär man känna kommunitetens spiritualitet och liturgi. Det andra steget: när man känner sig mogen att på prov följa regeln med dess föresatser och vägvisare, ansöker man om att få bli novis. Ett novitiat varar minst sex månader. Det tredje steget innebär att man genom ett löfte blir medlem av kommuniteten i samband med den löftesavläggelse som sker vid tiden för Kristi förklarings fest i början av augusti. Löftet bekräftas årligen.
Önskar du bli medlem i Ekumeniska Kommuniteten är du välkommen att höra av dig till kommunitetens föreståndare Jonas Eveborn på: preses@ekibs.se
TIDSKRIFTEN PILGRIM
Pilgrim är en ekumenisk tidskrift för andlig vägledning som formulerar en kontemplativ livshållning för nutidsmänniskan. I fyra utgåvor årligen utforskar Pilgrim tro och andlighet som erfarenhet och dess konsekvenser för individen, kyrkan och samhället. Varje nummer har ett huvudtema med essäer, samtal och vägledande texter, samt en omfångsrik recensionsdel.
Pilgrim har en referensgrupp som består av personer som representerar katolsk, ortodox, svenskyrklig och frikyrklig tradition.
Tidskriften Pilgrim utges av Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby.
JOHANNESAKADEMIN
Johannesakademin är en ekumenisk studie- och samtalsmiljö där teologi och kyrka, studier och bön hålls samman. Med särskild inriktning på arvet från den tidiga kyrkan, den monastiska traditionen och den östliga kristenheten vill Johannesakademin i kurser, seminarier och rundabordssamtal ge näring åt och redskap för en teologisk och andlig fördjupning som idag efterfrågas av alltfler, samt bidra till att göra dessa traditioner tillgängliga för dagens svenska kristenhet.
Johannesakademin förvaltas av den Ekumeniska Kommuniteten i Bjärka-Säby. Akademin riktar sig till såväl lekmän som präster och pastorer som söker fördjupning och fortbildning. Studier inom Johannesakademin kräver inga akademiska meriter, endast ett genuint intresse. Genom att vara en mötesplats för människor som söker de för hela kristenheten gemensamma rötterna vill Johannesakademin verka för en större enhet mellan kyrkans olika traditioner.
Johannesakademins hjärta är dess bibliotek och studierum, som sedan sommaren 2022 finns på Klostergatan 46 i Linköping.