Skip to content

2 450-3 950 kr (beroende på val av boende). Måltider ingår i deltagaravgiften.

Ange namn, fakturaadress och mobilnummer vid bokning. Skriv till oss på info@ekibs.se om du har frågor kring kommunitetens påskfirande.

Vid avbokning tar vi ut en avgift på 100 kr. (Du har 14-dagars ångerrätt). Om en avbokning sker senare än en vecka före startdatum tar vi ut en avgift på 15% av deltagaravgiften.

PÅSKEN – DE HELIGA TRE DAGARNA

Vårdnäs Stiftsgård  ●  6-9 april 2023
Firandet av påsken är årets höjdpunkt i Ekumeniska Kommuniteten. Till den högtid som kyrkan kallar Festernas fest inbjuder vi alla som vill fira påsken tillsammans med oss i ett ekumeniskt gudstjänstliv med inspiration från både öst och väst. I utformningen av liturgin under de tre heliga dagarna har vi så långt möjligt eftersträvat att återvända till det firande av påsken som tidigt växte fram i kyrkan. Allt når sin kulmen i påsknattens stora vaka, som i likhet med i Jerusalem på 300-talet, inleds med att påskelden tänds innan morgonen gryr.
 

I retreatens anda delar vi under de tre dagarna måltider i tystnad och låter firandet av gudstjänsterna dra in oss i påskens skeende med hela vår varelse och vår livshistoria. Den vackra miljön i Vårdnäs, ca tre mil söder om Linköping, erbjuder goda möjligheter till stillhet och meditativa vandringar mellan gudstjänsterna. 

I vanlig ordning är kommunitetens gudstjänster och tideböner öppna för var och en som önskar delta. Anmälan gäller endast för dig som önskar boende, eller att delta under samtliga måltider (ej frukost), under påskfirandet.

PROGRAM*

Skärtorsdagens mässa samt påsknattsvigilian firas i Vårdnäs kyrka. Övriga gudstjänster firas i kapellet vid Vårdnäs Stiftsgård.

STORA TORSDAGEN, 6 APRIL
19.00 Skärtorsdagsmässa med fottvagning och eukaristi. Vårdnäs kyrka.
Följs av te och smörgås i Backgårdens matsal ca kl 21. Därefter läsning av Jesu avskedstal och Getsemanevigilia i kapellet på Vårdnäs Stiftgård.
 
STORA FREDAGEN, 7 APRIL
06.00 Laudes       
08.00 Korsvandring. Inleds vid Tallgårdens entré Vårdnäs Stiftsgård. Vandringen sker utomhus.
12.00 Middagsbön
15.00 Gudstjänst vid Jesu dödstimme
18.00 Gravläggningsgudstjänst
20.30 Jesusbönen
 
STORA LÖRDAGEN, 8 APRIL
06.00 Laudes
08.00 Stora lördagens blomsterliturgi
12.00 Middagsbön
15.30 Övning för musiker (Vårdnäs kyrka)
16.30 Sångövning inför Påsknattens vigilia (Vårdnäs kyrka)
18.00 Vesper
20.30 Completorium
 
PÅSKDAGEN, 9 APRIL
04.00 Påsknattens vigilia, Vårdnäs kyrka    
Påskfest, Backgården, Vårdnäs Stiftsgård
 
* Med reservation för ändringar.